Svetozara Markovića 75, Beograd - Tel: +381 11 306 555 8

Mikonos, Grcka

Mikonos, GrckaPored Santorinija i Krita, Mikonos (Mykonos) je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, ali je i među najskupljim.

Po noćnom životu je među prvim u Evropi, i može da se meri najviše sa Ibicom, koja se nalazi na suprotnom kraju Mediterana.

Dugo je Mikonos bio poznat kao gej geto, ali vremenom je prestao da bude isključivo gej letovalište, tako da danas dolazi veliki broj strejt turista, pa čak i porodica s decom. Mikonos je poznat i po velikoj koncentraciji selebritija.

Žurke, pabovi, i klubovi imaju primat na Mikonosu, većina turista se ne budi pre podneva, a glasna muzika iz klubova se u gradu Mikonosu čuje do ranog jutra.Ostrvo se nalazi na sred Egejskog mora, pripada grupi Kiklada (Ios, Naksos, Santorini), i od Atine je udaljen 6 sati vožnje feribotom, 3 sata gliserom, i 40 minuta avionom. Nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros, i Naksos.

Mikonos obiluje plažama, i mnoge su često krcate, ali i pored svega, moguće je naći neku mirnu uvalu.

Smeštaj se u špicu sezone teško nalazi, a ultra jeftinih opcija gotovo da nema.

Restorani su takođe skuplji nego u ostatku Grčke, i cena ponekad ne odražava kvalitet, ali vrlo kvalitetnih taverni svakako ima u izobilju. Raspitajte se kod lokalaca i iskusnih turista.GRAD MIKONOS

Prelep, tradicionalan grčki gradić, sa kućama belih zidova, ima oko 6.500 stalnih stanovnika.

Vrvi od pabova, taverni, hotela, i trendy butika, koji su razbacani po spletu uskih i krivudavih uličica.

Stari grad podseća na lavirint, i lako će vam se desiti u početku ne možete da se orijentišete, i da počnete da se vrtite u krug.

Tri glavne ulice u Mikonosu su Matogianni, Enoplon Dynameon, i Mitropoleos, koje su postavljene u obliku potkovice, unutar koje se nalazi istorijski deo grada, koji izlazi na more.

Plateia Manto Mavrogenous (nezvanično ga zovu Taxi Square), jedan je od najprometnijih trgova u Mikonosu. Nalazi se desno od ulice Matogianni, oko 100 metara od obale, na obodu starog grada.

Little Venice (Mala Venecija), je vizuelno najprepoznatljiviji deo Mikonosa, sa kućama živopisnih fasada i šarenih balkona koje zapljuskuje more. Mala Venecija se nalazi na suprotnoj strani starog grada u odnosu na Taxi Square.

Riva, šetalište pored obale, danonoćno je puna ljudi, i direktno povezuje Taxi trg i Malu Veneciju.Noćni život

U Mikonosu ima isto toliko pabova i klubova koliko i zlatara i butika, i svi su otvoreni maltene neprekidno.

Pića u klubovima i pabovima nisu jeftina, i kreću se od €9 pa naviše. Jedino je utešno što po celom gradu ima supermarketa, tako da mnogi prvo za nekoliko eura nabave neko dobro grčko vino i žurku započnu u svojoj sobi, a zatim je nastave u nekom od klubova.

Klubova ima bezbroj, i najbolje ih je obilaziti jedan po jedan kako bi se stekao utisak. Za one koji prvi put dolaze na Mikonos, najbolje je da primene sledeće pravilo: Paradise Beach tokom dana, Scandinavian Bar noću.

Već oko 6-7 uveče počinju žurke po nekim plažama, a poslednje se završavaju oko 10 ujutro sledećeg dana.

Ono što Mikonos razlikuje od drugih ostrva je mogućnost da imate gde da se provodite danju isto koliko i noću.

Na pojedinim plažama, kao što je Paradise Beach, glasna muzika pušta se po ceo dan, i DJ-evi se samo smenjuju. Dva glavna bara na plaži su Tropicana Bar i Sunrise Bar.Gradske atrakcije

Panagia Paraportiani, najpoznatija i najviše fotografisana crkva na Mikonosu, nalazi se na isturenom rtu. Sagrađena je u 15. veku, i sastoji se od 5 kapela. Nalazi se u blizini kvarta Little Venice. Ulaz je besplatan.

Vetrenjače, zaštitni znak Mikonosa, bele su boje sa slamenim krovovima. Ima ih preko 10, a najpoznatija je ona u gradu Mikonosu.

Lenina kuća, ulica Tria Pigadia. Tradicionalna kuća s kraja 19. veka pretvorena je u zanimljiv muzej. Ime je dobila po poslednjoj vlasnici, Leni Skrivanou. Ulaz besplatan.

Arheološki muzej, najbolji od 5 muzeja koliko ih ima u gradu Mikonosu, u muzeju se mogu videti antički predmeti od grnčarije sa obližnjeg mini arhipelaga Delos.PLAŽE

Paradise Beach, najpoznatija plaža na ostrvu. Uvek je gužva, i najviše ima ljudi ispod 30 godina, a nudizam i topless su uobičajeni. Pesak je krupan, pomešan sa šljunkom.

Super Paradise Beach, gužva, glasna muzika, barovi DJ-jevi, mesto gde su žurke najmasovnije.

Agios Ioannis Beach, mala plaža, bez gužvi, manje poznata među turistima. Postoji odlična taverna i bar na plaži.

Ornos Beach, mirna plaža, omiljena za porodice, koje su na Mikonosu retke. Na plaži ima nekoliko restorana, kao i jedna bakalnica.