Svetozara Markovića 75, Beograd - Tel: +381 11 306 555 8

Tasos, Grcka

Tasos, Grcka

Tasos (Thassos) se nalazi na domak Kavale, jednog od najlepših gradova Grčke, 160 km udaljen od Soluna i samo par kilometara od kopna, a iz luke Keramoti do njega se stiže trajektom za manje od 40 minuta.

Dužina čitave obale iznosi 115 km, a površina ostrva 378,84 km kvadratnih.

„Smaragdno ostrvo“, „Zeleni dijamant Egeja“, samo su neki od epiteta najšumovitijeg i nama najbližeg ostrva. Moguće je da će ovi izrazi izgledati preterano onima koji još uvek nisu posetili ostrvo, ali od momenta kada stupite na tlo Tasosa, shvatićete da nema dovoljno reči kojima bi se opisala lepota peščanih plaža i kristalno čistog mora, čije se boje prelivaju od sveto plave do tamno zelene. Očaraće Vas beskrajno zelenilo gustih maslinjaka i nepreglednih borovih šuma koje se spuštaju skoro do samih plaža.

Za ovo ostrvo vezje se veliki broj mitova, a prema jednom od njih, Tasos je bilo ostrvo sirena koje bi svojim prelepim glasovima omađijale svakog muškarca koji ih je čuo. Jedan mit kaže da je ostrvo dobilo ime po Tasosu, mladiću koji je ovde stigao u traganju za svojom sestrom Evropom, koju je oteo Zevs.