Svetozara Markovića 75, Beograd - Tel: +381 11 306 555 8

Mauricijus

Ostrvo Mauricijus je podeljeno u 9 provincija: Blek River, Flak, Grand Port, Moka, Pamplemoses, Planes Viljems, Port Luis, Rivier du Rempart, Savane. Četiri ostrva koja pripadaju Mauricijusu su: Agalega ostrva, Kargados Karahos, Arhipelag Čagos, Rodrigez.

Mauricijus je zajedno sa Reunionom i Rodrigezom, deo Maskarenskih ostrva. Ovaj arhipelag je formiran nizom vulkanskih erupcija. Mauricijus je nastao pre oko 8 do 10 miliona godina. Na tom području više nema vulkanskih aktivnosti. Najviši vrh Mauricijusa je Piton de la Rivier Noar visok 828 m. Klima na ostrvu je tropska, zime su tople i suve (maj-novembar), a leta vlažna i vrela (novembar-maj). Leti cikloni često pogađaju ostrvo. Glavni i najveći grad je Port Louis, koji se nalazi na severozapadu. Drugi veći gradovi su Kurepipe, Rouz Hil, Kvatr Borne i Vakoas.

Dva zvanična jezika na Mauricijusu su engleski i francuski. Mauricijski kreolski, koji je mešavina engleskog, francuskog, portugalskog i hindi jezika, je široko rasprostranjen. Pisani kreolski je razvijen tek šezdesetih godina prošlog veka. Skoro sve svetske religije su rasprostranjene na Mauricijusu. Oko polovine stanovništva pripada Hindu religiji, Hrišćanstvu (28%), a Islamu (17%).

Izmešana kolonijalna prošlost se odrazila na kulturu Mauricijusa. Na primer kuhinja je mešavina holandske, francuske, indijske i kreolske. Mauricijus je peta zemlja na svetu koja je 1847. godine uvela poštanske marke. Kada je otkriven, na Mauricijusu je živela do tada nepoznata vrsta ptica, koju su Portugalci nazvali dodo. Do 1681, svi dodoi su bili pobijeni od strane naseljenika i njihovih domaćih životinja.