Svetozara Markovića 75, Beograd - Tel: +381 11 306 555 8

Austrija

Austrija se proteže u smeru zapad-istok 575 km, a u severno-južnom pravcu 294 km. Oko 60% površine Austrije je brdovito i deo je planinskog venca Alpi. Na istočnoj granici prema Češkoj, nalaze se obronci Karpata. Nizine se nalaze istočno i uzduž toka Dunava, te u južnoj Štajerskoj. Ukupno 43% Austrije je pošumljeno. Najniža tačka Austrije je Hedwighof u opstini Apetlon u Gradišću 114 m, a najviši vrh je Großglockner sa 3.798 m.

Austrija ima sedam nacionalnih parkova: Hohe Tauern, Gesäuse, Nockberge i Kalkalpen, Neusiedler See - Seewinkel, Thayatal i Donauauen.

U zapadnom i središnjem delu preovladava snežna klima s izrazitim padavinama i niskim zimskim temperaturama. Letne temperature su do 20 C. U dolinama su česte magle i temperaturne inverzije. Prema istoku preovladava umereno kontinentalna klima.

U Austriji su rođeni mnogi slavni kompozitori, među ostalima Mozart, Johann Strauss otac i sin, Schönberg, Webern i Berg. Treba spomenuti i slavne fizičare Boltzmanna i Schrödingera, filozofe Wittgensteina i Gödela, psihoanalitičara Freuda, pisca Musila i slikara.

Turizam zauzima veoma vazno mesto u privredi Austrije. U tome prednjaci pokrajina Tirol(centar-Insbruk) na zapadu zemlje,koja ostvaruje skoro polovinu ukupnih austrijskih prihoda od turizma Razvijen je i hotelski i seoski turizam, a turisti dolaze leti i zimi. Znatne prihode od turizma ostvaruje Bec.