Svetozara Markovića 75, Beograd - Tel: +381 11 306 555 8

BiH

Bosna i Hercegovina je smeštena na zapadnom Balkanu, a graniči se sa Hrvatskom na severu, severozapadu i jugu, te sa Srbijom i Crnom Gorom na istoku. Najveći deo teritorija čine planine i visoki krš, pokriveni šumama i pašnjacima. Najviši vrh je Maglić (2,386 m). Nizine se nalaze na severu i na jugozapadu. U bosanskohergevoačka jezera ubrajaju se Kukavičko jezero, Boračko jezero, Modračko jezero itd. Buško jezero je najveće jezero u BiH, a najdublja reka je Bosna (koja se nalazi isključivo u BiH). Grad Neum u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je jedini izlaz na more. Klima u BiH se razlikuje: u severnom delu BiH klima je umereno-kontinentalna, u središnjem planinska, dok je u južnom delu klima mediteranska. Najslabije je naseljen brdsko-planinski prostor. Sela na tom prostoru "razbacana" su po strmim padinama, a gradovi su smešteni u dolinama i zavalama. U Hercegovini naselja su smeštena pokraj krških polja. Najveći gradovi BiH su Banja Luka, Zenica, Mostar, Sarajevo i Tuzla. Najveći gradovi su Sarajevo (ujedno i glavni grad, grad: 304.614 st.) Banja Luka, Zenica, Tuzla i Mostar.

Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Biosfera BiH ima tu pogodnost da je zemlja relativno retko naseljena i da postoje nenaseljene oblasti. Polovina površine BiH je pod šumom, a posebno njene planine. Zbog ograničene pristupačnosti svet prirode je malo ugrožen, a staništa retkih biljaka i životinja su očuvana. U BiH žive mnoge životinje koje su izumrle u drugim delovima Evrope.

Iako relativno mala zemlja, Bosna i Hercegovina ima bogatu kulturu koja je imala veliki uticaj na ostale zemlje Balkana, a kadkad i na celi svet. Ona se ispoljavala na raznim područjima ljudske delatnosti, a uključivala je muziku, književnost, film, likovnu i primenjenu umetnost, te design i savremene medije. Bosna i Hercegovina je uz Mađarsku, jedina zemlja u regiji, koja je dala više od jednog dobitnika prestižne Nobelove nagrade: Vladimir Prelog dobio ju je za hemiju, a i Ivo Andrić za književnost. Glavni grad Sarajevo je bio domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara, koje su bile ne samo druženje mladih sportista iz celoga sveta, nego i igre kulture, mira i prijateljstva.